HTML

Cucina della Giraffa

Lelkes szárnypróbálgatások Gasztronómiában, avagy: meg tudom enni, amit főztem? :-)

Címkék

Zsiráf Images

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Friss topikok

Linkblog

2015.02.01. 13:01 giraffa

Tepsis burgonya csirkecombbal

Címkék: krumpli főétel

Hozzávalók (egy kisebb tepsihez, 3-4 adag):

6 db csirkecomb

4-5 nagyobb krumpli

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors, őrölt kömény

curry fűszerkeverék

 

A húst alaposan megmossuk, a burgonyákat, hagymát meghámozzuk, majd karikákra vágjuk.Tepsibe tesszük az olajat, mehet bele a burgonya (max. 2 sorban), megszórjuk őrölt köménnyel, sózzuk, és kézzel kicsit átforgatjuk.Rátesszük a hagyma szeleteket, és a vékonyra szelt fokhagymát is.Erre tesszük a csirkecombokat, amiket kicsit bedörzsölünk mind két oldalán sóval, borssal, curry keverékkel.Alufóliával letakarjuk és előmelegített 200 C fokos sütőbe mehet 60 percre, majd levesszük a fóliát és a legnagyobb fokozaton szépen megpirítjuk (még kb. 20 perc).

Szólj hozzá!

2015.01.07. 18:59 giraffa

Bögrés meggyes

hozzávalók / 6 adag

elkészítés

  1. A lisztben elkeverjük a sütőport, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a tejet és az olajat.
  2. Egy tálba egy kis lisztet teszünk, és megforgatjuk benne a meggyet. (Én egy lezárható műanyag dobozban szoktam összerázni.)
  3. Kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük a tésztát, és rászórjuk a meggyet. (Nem kell belenyomkodni.)
  4. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20x30 cm

Szólj hozzá!

2014.12.30. 10:35 giraffa

Lencsefőzelék kolbásszal

Címkék: főzelék

hozzávalók / 4 adag

 

elkészítés

  1. A lencsét alaposan átmossuk és hideg vízbeegy éjszakára beáztatjuk.
  2. Másnap annyi vízben tesszük fel főzni, ami éppen ellepi.
  3. Beletesszük a kolbászkarikákat és a babérleveleket is és fedő alatt puhára főzzük.
  4. Sózzuk, beleteszünk egy kevés cukrot és egy kanál ecetet is. Ha a lencse megpuhult, akkor készítünk egy hagymás-paprikás rántást és berántjuk a főzeléket.
  5. Forralunk rajta egyet, belekeverünk még egy fél doboz tejfölt és tálalhatjuk.

Szólj hozzá!

2014.12.24. 08:13 giraffa

Karácsonyi almás sajtsaláta

(4 személyre) 4 nagy alma, 20 dkg sajt (vegyesen), 4 dl kefir, 1 citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, őrölt fehérbors, curry, cukor, só

 

A sajtokat kockázd fel. Az almát csumázd ki, vágd kis kockákra, s rögtön forgasd bele a citrom levébe (hogy meg ne barnuljon). A kefirbe törd bele a fokhagymát, keverj hozzá kevés curryport, fehérborsot, cukrot és sót, majd forgasd bele a sajtot és a citromos almát. A tálalás előtt egy fél órára tedd hűtőszekrénybe.

Szólj hozzá!

2014.12.23. 18:41 giraffa

Fűszeres paradicsomban főtt húsgolyók rizs ágyon

Címkék: főétel húsgombóc

Hozzávalók 4 adaghoz:

Mártáshoz: 2 konzerv hámozott, darabolt paradicsom (2x450 g), 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél-fél kk. szárított majoranna, bazsalikom, kakukkfű, só, olaj

A húsgolyókhoz: 40 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, oregánó, majoranna

paradicsomos gombós.JPG

A mártáshoz a vöröshagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, és kevés olajon lábosban lepirítjuk. Hozzáadjuk a majorannát, a bazsalikomot, és a kakukkfüvet. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd beletesszük a paradicsomot, az aprított fokhagymát, sózzuk és összeforraljuk. A húsgolyóhoz a darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, illetve a fűszereket, sózzuk. Összedolgozzuk, majd kis gombócokat formálunk belőle, és a paradicsom mártásba tesszük őket. Közepes lángon készre főzzük a mártásban a gombócokat, kb. 20 perc alatt. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk a paradicsomhoz. Amikor megfőttek a gombócok, kiszedjük őket, és visszaforraljuk a mártást, h sűrű legyen. Visszatesszük bele a gombócokat, és rizsre rendezve kínáljuk. 

Note: talán a kakukkfűből kevesebbet kellett volna tennem, mert picit zavaró mellékíze volt a mártásnak... Legközelebb azt hiszem más fűszerekkel próbálkozom. 

Szólj hozzá!

2014.12.23. 18:35 giraffa

Habos sütőtökös finomság

Hozzávalók

30-40 dkg sütőtök

3 dl habtejszín

1 vaníliás cukor

1 ek. méz

őrölt fahéj

sutotokos_krem_kozeli.jpg

sutotokos_kremes.jpg

Ahogy én készítem:

A tejszínt felverem.

A sütőtököt megsütöm, a héjából kikaparom, villával összetöröm.

Belekeverem a vaníliás cukrot, mézet és a tejszínhab felét. Kehelybe adagolom, tetejére tejszínhab kerül, majd meghintem az őrölt fahéjjal.

Szólj hozzá!

2014.10.19. 12:53 giraffa

Gyömbéres mártogatós

Címkék: gyömbér szósz mártogatós

3-4 cm friss gyömbér

1 kis fej vöröshagyma

2 ek. paradicsompüré

2 ek. méz

olivíolaj

1 gerezd fokhagyma

gyömbéres mártogatós.JPG

Olivaolajon dinszteljük teljesen puhára az apróra kockázott hagymát, adjunk hozzá 1 dl vizet. Adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, a mézet, paradicsompürét, a zúzott fokhagymát. Forraljuk össze, sűrítve fpzzük 10 percet, majd turmixoljuk simára. enyhén sózzuk. 

Rántott sütőtökhöz ideális, de biztos mással is finom. 

Szólj hozzá!

2014.10.19. 12:51 giraffa

Fűszeres raguval töltött sütőtök

Címkék: sütőtök főétel töltött

Hozzávalók 4 személyre:

1,5 kg sütőtök

50 dkg darált marhahús

5 ek. sűrített paradicsom

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

20 dkg kuszkusz/bulgur/kukoricadara

olívaolaj

1 tk. őrölt fahéj

1 tk. őrölt római kömény

1 ek. curry fűszerkeverék

só,bors

 töltött sütőtök.JPG

Olivaolajon dinszteljük meg az apróra kockázott vöröshagymát. Adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk le, majd a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítsük. Adjuk hozzá a paradicsompürét, 1 dl vizet. Lefedve főzzük puhára a húst 1 óra alatt (??). Lobogó sósvízben főzzük ki a kuszkust, szűrjük le, keverjük a raguhoz. A tököt vágjuk ketté, vájjuk ki a belsejét, töltsük meg a raguval. 230 fokos sütőben süssük 35-40 percet a töltött tököt. Vágott snidlinggel v petrezselyemmel szórva tálaljuk. 

Szólj hozzá!

2014.10.19. 12:46 giraffa

Almás sütőtökleves

Címkék: leves sütőtök

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)

1 nagy alma

1 fej vöröshagyma

1 kis gerezd fokhagyma

2 dl kókusztej

1 ek tejszín

3 dkg vaj

1 tk. curry fűszerkeverék 

só, bors (ízlés szerint szerecsendió, chili)

sütőtökleves.JPG

A sütőtököt süssük meg. Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curry fűszert és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott almát, majd mikor már majdnem megpuhult, mehet hozzá a héjtól megszabadított sült sütőtök. Pár perc főzés után keverjük hozzá a kókusztejet és tejszínt, majd turmixoljuk le. 

Megj: kifejezetten édeskés lett. Mivel a picike is ezt ebédelte, csak utólag fűszereztem magunknak, plusz sóval, szerecsendióval, chilivel. Mennyei, fantasztikus, imádom.  

Szólj hozzá!

2014.10.18. 13:13 giraffa

Sörös aprópecsenye polentatallérral

Hozzávalók 4 személyre:

200 g kukoricadara,

2+2 dkg margarin, 1kk + 2 ek. oliva olaj

1 nagy fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 hosszabb szál zellerszár

1 közepes, piros húsú paprika

600 g pulykacombfilé

2-3 ek. finomliszt,

zsálya, só, bors

2 dl világos sör

aprópecsenye polentával.JPG

A polentához felforralunk 6 dl vizet, beleszórunk 1 kk. sót és a kukoricadarát, habverővel folyamatosan keverve éppen csak sűrűsödésig főzzük (3-4 perc). Lehúzzuk a tűzről, beledolgozunk 2 dkg margarnt, fedő alatt 15 percig pihentetjük. 1 kk. olajjal megkent alufóliára púpozzuk, rudat formálunk belőle, feltekerjük rá a fóliát, két végét megcsavarjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra,a zellerszárat és paprikát 1 cm-es darabokra vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, apróra felkockázzuk, és összeforgatjuk a liszttel. 

Mély serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat és 2 dkg margarint, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zsályát, a zellert és a paprkát, 3-4 percig pirítjuk, majd szűrőlapáttal kiemeljük. A zsiradékba forgatjuk a húst, 4-5 percig sütjük, aztán hozzáadjuk a zöldségeket, ízlés szerint sót, borsot, végül a sört, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (30-35 perc).

Tálalás előtt lehántjuk a polentáról a fóliát, vastagon felszeleteljük, nem túl mély tálra rendezzük, mellészedjük az aprópecsenyét, és petrezselyemmel díszítve, azon melegében kínáljuk.

Megj: fantasztikusan finom lett. Még zeller hiányában is, azt nem sikerült beszereznem. Elég időigényes az elkészítése, de nagyon megérte. Még a polenta tallér is meglepően könnyen sikerült, nem esett-porladt szét, mint ahogy feltételeztem képességeim ismeretében :-) 

Szólj hozzá!