Többször csináltam már, általában nagy sikere volt, bár legutóbbi alkalommal elhibáztam azzal, hogy a tonhalkonzerv paradicsomos volt, amit további sűrített paradicsommal tetéztem, és a végeredmény furcsán fémes ízű, kesernyés valami lett. Úgyhogy részemről a paradicsomot száműztem a tonhal közeléből. Ezen kívül ha tutira akarunk menni, ne a legolcsóbb tonhalkonzervből csináljuk.
Kell hozzá (4 személyre):
50 dkg penne , kis dobozos főzőtejszín
2 doboz tonhalfilé olívaolajban
10-15 magozott fekete olajbogyó
2 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt parmezán sajt
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
Ahogy én csinálom:
A tésztát forrásban lévő, sós vízben megfőzöm. Közben a fekete olívabogyót vékonyan felszeletelem. A forró olívaolajon (vagy még jobb, ha a konzervből lecsorgatott olajon) megpárolom a zúzott fokhagymát. Hozzáadom a lecsöpögtetett tonhalfilét és szétnyomkodom. Fűszerezem sóval-borssal, közben folyton kevergetem, nehogy lekapjon. Ezután hozzáadom a tejszínt is, esetleg pár csepp citromlével. Belekeverem az olajbogyót és összemelegítem. A tésztát leszűröm, a serpenyőbe öntöm és jól összeforgatom a tejszínes-tonhalas szószommal. Nagy lángon, rázogatás mellett 1-2 percig pirítom, és lehet is tálalni, díszíteni szoktam még petrezselyemmel vagy bazsalikommal. Parmezánnal igazán olaszos, de a párom például nem szereti, úgyhogy neki mezei trappistát reszelek.
Dzsipó tetszésindex:
Szerintem: 4,5
DIÉTA FAKTOR: a tészta az tészta marad...