Igazi finomság azoknak, akik szeretik a rákot. És bár csak leves, annyira laktató, hogy én egy tányér után kikészülök, kidőlök. De ez a másik nagy kedvenc otthon, többször követelte már az emberem :-)
Kell hozzá (4 személyre):
400 g garnélarák (a teszkós zacskós-fagyasztottat szoktam venni)
1 halászlékocka 3/4 liter vízben feloldva
2 vöröshagyma
1 dl főzőtejszín
2,5 dl zsíros tej
80 g liszt, 80 g vaj
1 citrom leve
petrezselyemzöld, só, bors
Ahogy én csinálom:
A hagymát és a garnélarák felét fölvágom nagyon apróra. A vajat nagy serpenyőben felolvasztom, és a hagymát, valamint a garnélát 10 percig párolom benne. Megszórom liszttel, és folytonos kevergetés közben hozzáöntöm a halalaplét és a tejet. Még 5 percig főzöm, hogy besűrűsödjön. A maradék garnélát a leveshez adom, és lassú tűzön még 5 percig főzöm. Ízesítem sóval, borssal, hozzáöntöm a citromlevet és a tejszínt (persze nem úgy megyek neki mint kezdőkukta, hanem egy kicsi tálban felöntöm a tejszínt egy kis levessel, és miután szépen elkevertem, úúúgy öntöm bele a levesesfazékba). Miután még pár percig összerottyantom, leveszem a tűzről és tálalom. Petrezselyemzölddel díszítem.
Dzsipó tetszésindex: 4 (de ha elég citromos, akkor megkapja az 5-öst)
Szerintem: 5 (de ha nagyon citromos, csak 4-es :-)
DIÉTA FAKTOR: háát elég sok zsíros összetevője van...