Ibolyámmal ketten csináltuk először, akkor kicsit kisajnáltuk belőle a fűszereket, és túlfőztük a rizst, de érzem benne a lehetőséget, és tudom hogy legközelebb tökéletes lesz :-)
UPDATE: Megvolt a legközelebb, és tényleg tökéletes lett. Került bele 2 szál répa is felkarikázva, eltaláltam a fűszerezést is, és a tetejére szimpla sajtos tejföl helyett besamel mártást csináltam (elkészítését lásd: húsos rakott makaróni receptjénél), fhhhölséges lett. Képet is fogok mellékelni természetesen (mégsem, sajnos nem készült használható kép róla - legközelebb!).
Kell hozzá (3-4 személyre):
1 közepes karfiol
30-40 dkg darálthús
1 hagyma
1 bögre főtt rizs
só, bor, majoranna, kapor, kevés olaj
1 dl főzőtejszín, reszelt sajt
Ahogy én csinálom:
A szétrózsázott, megmosott karfiolt felteszem egy lábos vízben főni.
Egy marék rizst megmosok, és kétszeres mennyiségű vízben megfőzök.
A hagymát megpirítom olajon, hozzáteszem a darálthúst, a fűszereket, pici vizet, és kb. fél óráig lefedve pároljuk, addigra a karfiol és a rizs is megfő.
Egy kivajazott jénaiba vagy tepsibe teszem a rizst, rá a húst, megsózom, rápakolom a karfiolt, meglocsolom tejszínnel (vagy tejföllel), még jobb ha besamel mártással, a tetejére pedig sok reszelt sajtot szórok (legjobb ha a tejfölbe keverem a reszelt sajtot, s ezt a szószt öntöm a tetejére). Sütőben sütjük pirulásig, középlángon, kb. 30 percig.