4 személyre:
4 közepes padlizsán
só, bors
1/4 kg paradocsom
1 piros húsú paprika
1 közepes cukkini
25-30 szem paprikával töltött olívabogyó
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj
1 babérlevél
2 nagy csipet provence-i fűszerkeverék (klasszik: zsálya, bazsalikom, édeskömény, majoranna, oregánó, tárkony, babérlevél, csombor ....)
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánokt hosszában kettévágjuk, mélyen, pogácsaszerűen bekockázzuk, 1 órára (esetleg 2-3 percre :-)) erősen besózzuk. Ezután leöblítjük, vágott felükkel lefelé tepsibe fektetjük, és 180 fokon puhára sütjük (20 perc).
Közben a paradicsomokat forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, levüket-magjaikat eltávolítjuk, és a paprikával együtt vékony csíkokra szeljük. A cukkinit pici kockákra, az olivabogyókat nem túl finomra vágjuk. A hagymát felkarikázzuk és megfonnyasztjuk az olajban. Rádobjuk a felaprózott zöldségeket, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a fűszerkeveréket, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, félig lefedve puhára pároljuk, végül elfőzzük a levét.
Kivájunk 1-2 evőkanálnyit a padlizsánok belsejéből, a zöldséghez adjuk, összeforrósítjuk. A padlizsánokat lapos tálakra sorakoztatjuk, megtöltjük a zöldségraguval, majd a félretett olívabogyókkal, bazsalikomlevélkékkel, koktélparadicsommal díszítjük. A kimaradt ragut külön tálkában kínáljuk. Kuszkuszt, friss bagettet adhatunk mellé.