Hozzávalók 4 adaghoz:
Mártáshoz: 2 konzerv hámozott, darabolt paradicsom (2x450 g), 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél-fél kk. szárított majoranna, bazsalikom, kakukkfű, só, olaj
A húsgolyókhoz: 40 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, oregánó, majoranna
A mártáshoz a vöröshagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, és kevés olajon lábosban lepirítjuk. Hozzáadjuk a majorannát, a bazsalikomot, és a kakukkfüvet. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd beletesszük a paradicsomot, az aprított fokhagymát, sózzuk és összeforraljuk. A húsgolyóhoz a darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, illetve a fűszereket, sózzuk. Összedolgozzuk, majd kis gombócokat formálunk belőle, és a paradicsom mártásba tesszük őket. Közepes lángon készre főzzük a mártásban a gombócokat, kb. 20 perc alatt. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk a paradicsomhoz. Amikor megfőttek a gombócok, kiszedjük őket, és visszaforraljuk a mártást, h sűrű legyen. Visszatesszük bele a gombócokat, és rizsre rendezve kínáljuk.
Note: talán a kakukkfűből kevesebbet kellett volna tennem, mert picit zavaró mellékíze volt a mártásnak... Legközelebb azt hiszem más fűszerekkel próbálkozom.