Amennyiben nem vagyok lusta, és nem csak kész bolognai szószból és darált húsból csinálom a makarónit, akkor így kellene.
Kell hozzá:
40 dkg makaróni, 40 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olvasztott vaj, 1, 25 dl száraz vörösbor, só, bors, 2 répa, 1 konzerv hámozott paradicsom, babérlevél, 1 ek. vaj, 2 ek. liszt, 3 dl tej, szerecsendió, 0,8 dl tejszín, 10 dkg parmezán
Ahogy csinálnám:
A tésztát sós vízben megfőzöm, lecsöpögtetem. A húst vajon megpirítom, hozzáadom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, a megtisztított, karikákra vágott répát, babérlevelet. Az egészet néhány percig pirítom, majd felöntöm borral, belekeverem a konzerv paradicsomot. Addig főzöm, amíg a leve el nem párolog, sóval-borssal ízesítem. A besamelmártáshoz a vajat megolvasztom, a lisztet megpirítom benne, hozzákeverem a tejet, és sóval-borssal, szerecsendióval ízesítem. Folyamatos kevergetés mellett 10 percig főzöm, majd belekerrem a tejszíne és egy evőkanál parmezánt. Egy kivajazott tepsit a tészta felével megtöltök, ráöntöm a darálthúst, megszórom a sajt felével, és beborítom a tészta másik felével. A tetejére öntöm a mártást, megszórjuk a maradék sajttal, és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöm.